Eggs Benedict

Idag blev det mackmiddag. Men varför göra det enkelt och tråkigt om man inte måste? Eggs Benedict eller Ägg Benedict är en perfekt mindre måltid, för brunch, lunch eller till en lätt middag.
Eggs Benedict foto:Gourmanden blog
Foto: Gourmanden blog
Räds inte detta recept. Varken pocherade ägg eller hemgjord hollandaisesås är svårt att göra, jag lovar!
Recept: 2 personer
2 två skivor vitt bröd
4 ägg
2 skivor rökt skinka
70 gram bladspenat (en påse)
50 gram smör
1 citron
1 tsk ättikssprit
salt och peppar
Tillagning:
Börja med såsen. Blanda två äggulor med 2 msk citronsaft (från citronen) och några kvarndrag salt och peppar. Vispa ihop ingredienserna i ett glas eller skål.
Värm smör i en kastrull på mellanhög värme, när smöret smält och börjar bubbla heller du i äggblandningen. Vispa snabbt runt i kastrullen och ta absolut ingen vilopaus. Från den sekund äggröran hamnar i smöret måste du vispa. Så fort du slutar vispa kommer ägget att koagulera. Detta är inget svårt, det gäller helt enkelt att vispa tills dess att såsen börjar tjockna. Detta sker efter ca 1 minut beroende på temperatur.
Obs: Tänk på att kastrullen är varm någon minut även efter det att du tagit av såsen från plattan. Fortsätt rör en stund efter så att såsen inte stelnar.
Rosta brödet alternativt stek det i lite olivolja så att brödet får en frasig yta. Gör detta några minuter före servering så att det inte blir svampigt och tråkigt.
Värm spenaten med någon klick smör i en stekpanna. Fräs inte utan låt den bara börja mjukna till sig. Så fort den börjar mjukna tar du av stekpannan från plattan. De ska inte se ut som urvridna trasor, lite fräschör ska fortfarande finnas kvar.
Ta fram en liten kastrull och häll upp vatten som sträcker sig ca 7cm. Jag tycker att det blir svårt att få ett kompakt ägg om man har mycket vatten.
Häll i 1 tsk salt och 1 tsk ättikssprit.
Knäck äggen och lägg i ett glas eller decilitermått, ett ägg i varje glas/mått.
När vattnet kokar kan man hälla i ett ägg (snabbt), efter några sekunder är det dags att hälla i nästa ägg. Rör inte för mycket. Sätt äggklockan på ca 4 minuter.
När klockan ringer så läggs äggen på ett skärbräda eller liknande för att torka till några sekunder.
Obs: lägg inte äggen på papper, eftersom de är fuktiga kommer pappret att klibba sig fast.
Under tiden äggen får torka till monterar man smörgåsen.
Lägg brödet underst, på med en skinkskiva. Lägg den smörstekta spenaten ovanpå skinkan. Lägg upp ägget och avsluta med några skedar sås, dra några drag med salt och pepparkvarnen, sen är rätten klar!!!
Eggs Benedict  Foto: Gourmanden blog
Ja, jag vet att skärpan inte riktigt sitter på fotona. Batteriet i kameran var nästan slut.
Jag brukar faktiskt ta och dricka juice till mina mackor, mest för att jag gillar juice.
Observera att denna rätt tar cirka 10 minuter att göra från start till mål och åter igen den är inte avancerad!
Lycka till!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0